top of page

Meditaatio työkaluna ahdistuneisuuden hoidossa

Tosijuttu vai pelkkää hömppää?


Toimiiko meditaatio ahdistukseen?

Heti alkuun haluan painottaa, että ahdistuneisuudessa ja masennuksessa on kyse mielenterveyden häiriöistä, joihin tulee hakea apua. Mikäli olet ahdistunut tai masentunut, haethan apua ensisijaisesti terveydenhoidon ammattilaiselta. Meditaatio on kuitenkin hyödyllinen työkalu, josta voi saada tehokasta apua perinteisen, lääketieteellisen hoidon oheen.


Meditaation tehokkuus ahdistuksen ja tunne-elämän häiriöiden hoidossa on yksilöllistä ja riippuu täysin ihmisen tilanteesta. Olen kuitenkin tavannut monia ihmisiä, jotka kertovat löytäneensä avun ongelmiinsa juuri meditaation ja siitä seuranneen henkisen heräämisen kautta. Meditaatio onkin portti sisäiseen ymmärrykseen ja näemme sitä kautta itsemme sellaisin silmin, joita emme ole ehkä aiemmin pystyneet avaamaan.


Meditaatio on nimenomaan yksi työkalu siinä työkalupakissa, jonka avulla korjaamme ja muokkaamme alitajuntaamme. Työkaluja on siis monia mutta olen havainnut, että meditaatio on niistä monikäyttöisin ja yleispätevin. On vaikeaa kuvitella henkistä ongelmaa, jonka ratkaisuun meditaatio ei tavalla tai toisella soveltuisi.


Tiesitkö, että säännöllinen meditointi voi tieteellisesti todistettuna vähentää ahdistusoireita jopa 39%? Aika kiehtovaa, eikö vain?


Mitä kaikkea meditaation avulla voidaan siis saavuttaa?


Yleisin meditaation kautta haettu kokemus on läsnäolo. Eri perinteet kutsuvat tätä mielentilaa eri nimillä; zen, satori, itseoivallus… Rakkaalla lapsella on monta nimeä! Juuri läsnäolon ajatukseton ja auvoisa tila on portti ihmisen sisäiseen vapautumiseen ajattelevan mielen ja tunnemyllerrysten loputtomista labyrinteista. Läsnäolon kokeminen ensimmäistä kertaa on monille maaginen ja elämää perusteellisesti muuttava hetki.


Voimme helpottaa elämäämme myös muilla meditaation meille suomilla työkaluilla. Esimerkiksi ohjatun meditaation aikana kuuntelija voi rauhoittaa itsensä ja antaa ohjaajan viedä hänet syvälle tunteiden ja alitajunnan pariin. Tämän prosessin tulee kuitenkin olla aina lempeä ja on myös syytä kiinnittää huomiota siihen, että meditaation ohjaaja osaa oikeasti asiansa. Vastuu meditaation aikana tapahtuvista tunnereaktioista on siis ohjaajalla mutta myös meditoijalla itsellään. Mikäli tilanne alkaa ahdistaa liikaa, on meditoijan syytä puhaltaa pilliin ja ottaa tuumaustauko.



meditointi ja ahdistus

Olemme energiaa - Myös tunnetasolla


Kirjoitin aiemmin blogissani ihmisen chakrajärjestelmästä ja siitä, kuinka se perustuu ikiaikaisiin oppeihin kehon, mielen ja sielun yhteydestä. Nämä periaatteet pätevät etenkin silloin, kun yritämme ymmärtää omaa tunne-elämäämme. Mikäli chakrat ja energiakeho ovat sinulle täysin uusia konsepteja, käythän vilkaisemassa tuon blogini, jossa kuvailen ihmisen energiakehon a:sta ö:hön.


Kokemukseni mukaan useimmat tunne-elämän häiriöt ovat yhdistettävissä erilaisiin chakrajärjestelmän jumeihin. Yleisin skenaario on tunteiden patoaminen, jolloin sakraalichakra kerää itseensä kaikenlaista kökköä. Sakraalichakran h