top of page

Meditaatio työkaluna ahdistuneisuuden hoidossa

Päivitetty: 28. elok. 2023

Tosijuttu vai pelkkää hömppää?


Toimiiko meditaatio ahdistukseen?

Heti alkuun haluan painottaa, että ahdistuneisuudessa ja masennuksessa on kyse mielenterveyden häiriöistä, joihin tulee hakea apua. Mikäli olet ahdistunut tai masentunut, haethan apua ensisijaisesti terveydenhoidon ammattilaiselta. Meditaatio on kuitenkin hyödyllinen työkalu, josta voi saada tehokasta apua perinteisen, lääketieteellisen hoidon oheen.


Meditaation tehokkuus ahdistuksen ja tunne-elämän häiriöiden hoidossa on yksilöllistä ja riippuu täysin ihmisen tilanteesta. Olen kuitenkin tavannut monia ihmisiä, jotka kertovat löytäneensä avun ongelmiinsa juuri meditaation ja siitä seuranneen henkisen heräämisen kautta. Meditaatio onkin portti sisäiseen ymmärrykseen ja näemme sitä kautta itsemme sellaisin silmin, joita emme ole ehkä aiemmin pystyneet avaamaan.


Meditaatio on nimenomaan yksi työkalu siinä työkalupakissa, jonka avulla korjaamme ja muokkaamme alitajuntaamme. Työkaluja on siis monia mutta olen havainnut, että meditaatio on niistä monikäyttöisin ja yleispätevin. On vaikeaa kuvitella henkistä ongelmaa, jonka ratkaisuun meditaatio ei tavalla tai toisella soveltuisi.


Tiesitkö, että säännöllinen meditointi voi tieteellisesti todistettuna vähentää ahdistusoireita jopa 39%? Aika kiehtovaa, eikö vain?


Mitä kaikkea meditaation avulla voidaan siis saavuttaa?


Yleisin meditaation kautta haettu kokemus on läsnäolo. Eri perinteet kutsuvat tätä mielentilaa eri nimillä; zen, satori, itseoivallus… Rakkaalla lapsella on monta nimeä! Juuri läsnäolon ajatukseton ja auvoisa tila on portti ihmisen sisäiseen vapautumiseen ajattelevan mielen ja tunnemyllerrysten loputtomista labyrinteista. Läsnäolon kokeminen ensimmäistä kertaa on monille maaginen ja elämää perusteellisesti muuttava hetki.


Voimme helpottaa elämäämme myös muilla meditaation meille suomilla työkaluilla. Esimerkiksi ohjatun meditaation aikana kuuntelija voi rauhoittaa itsensä ja antaa ohjaajan viedä hänet syvälle tunteiden ja alitajunnan pariin. Tämän prosessin tulee kuitenkin olla aina lempeä ja on myös syytä kiinnittää huomiota siihen, että meditaation ohjaaja osaa oikeasti asiansa. Vastuu meditaation aikana tapahtuvista tunnereaktioista on siis ohjaajalla mutta myös meditoijalla itsellään. Mikäli tilanne alkaa ahdistaa liikaa, on meditoijan syytä puhaltaa pilliin ja ottaa tuumaustauko.meditointi ja ahdistus

Olemme energiaa - Myös tunnetasolla


Kirjoitin aiemmin blogissani ihmisen chakrajärjestelmästä ja siitä, kuinka se perustuu ikiaikaisiin oppeihin kehon, mielen ja sielun yhteydestä. Nämä periaatteet pätevät etenkin silloin, kun yritämme ymmärtää omaa tunne-elämäämme. Mikäli chakrat ja energiakeho ovat sinulle täysin uusia konsepteja, käythän vilkaisemassa tuon blogini, jossa kuvailen ihmisen energiakehon a:sta ö:hön.


Kokemukseni mukaan useimmat tunne-elämän häiriöt ovat yhdistettävissä erilaisiin chakrajärjestelmän jumeihin. Yleisin skenaario on tunteiden patoaminen, jolloin sakraalichakra kerää itseensä kaikenlaista kökköä. Sakraalichakran häiriöt ilmenevät emotionaalisena epävakautena, depressiona ja ihmisen kyvyttömyytenä hallita tunnereaktiotaan.


Sen sijaan ahdistuksen ja pelon tunteet ovat useimmiten yhdistettävissä juurichakran ongelmiin. Esimerkiksi paniikkihäiriöt sijaitsevat lähes aina tässä chakrassa, vaikka poikkeuksiakin toki löytyy. Mikäli koet eksistentiaalista, traumoihin pohjautuvaa pelkoa, näen tämän nimenomaisesti juurichakraan liittyvänä ongelmana. Erityisen ikävää tämän tyyppisissä oireissa on se, että ne ovat äärimmäisen voimakkaita. Näistä oireita kärsiville suosittelen meditaation oheen myös ns. ammattiapua.


Entäpä itsetunto-ongelmat, jännitys ja henkinen väsymys? Löydämme nämä harmit yleisimmin solar plexus-chakrastamme. Kolikolla on myös kääntöpuolensa. Maniasta kärsivällä henkilöllä solar plexus on lähes aina ylikierroksilla ja tämä prosessi ottaa lisäkierroksia, mikäli hänen juurichakransakin on poissa balanssista.


Millainen meditaatio sopisi juuri sinulle?


Pystyäksesi helpottamaan oloasi ja avaamaan tunnemykeröitäsi sinun ei tarvitse ymmärtää metafysiikan ja itämaisen lääketieteen teorioita läpikotaisin. Vaihtoehtoisten hoitomuotojen taituruutta ei saavuteta hetkessä ja pelkästään oman itsemme perusteellinen ymmärtäminen on loputon prosessi. Jokainen meistä on omanlaisensa, monikerroksinen ja useita sisäisiä maailmoja käsittävä sielu.


Tämän vuoksi kannattaa lähteä liikkeelle perusasioista.


Voitkin kysyä itseltäsi seuraavat kysymykset:


- Koenko tarvitsevani apua johonkin tunne-elämääni vaivaavaan asiaan?


- Millainen apu sopisi juuri minun tilanteeseeni?


- Haluanko käsitellä asioita omassa rauhassani vai tarvitsenko jotakuta ohjaamaan minua sisäisissä prosesseissani?


Kun olet vastannut itsellesi, kerron mitä minä voin tarjota sinulle;


Tarjoan käyttöösi 8D-meditaatiot™. Voit ottaa aikaa itsellesi ja rentoutua ohjattujen äänimeditaatioiden parissa kaikessa rauhassa. Saat käyttöösi rajattoman määrän erityyppisiä 8D-meditaatioita ja voit valita juuri omaan tilanteeseesi parhaiten sopivat meditaatiot.


8D-meditaatiot™ sopivat niin "pikaiseen" tunnepuuskaan kuin pitkään prosessiinkin. Yksittäinen äänimeditaatio onkin hyödyllistä kuunnella esimerkiksi muutaman päivän välein, jotta kyseisestä meditaatiosta muodostuu sinulle jatkumo joka kehittää sinua jokaisella kuuntelukerralla eteenpäin. Esimerkiksi Meditate With Martta -jäsenilleni luomat tunnetaitomeditaatiot koostuvat useasta peräkkäisestä tunnetaitohaasteesta, joiden kanssa jokainen voi edetä omalla tahdillaan.


Älä kuitenkaan ota tätä prosessia liian tiukkapipoisesti! Tunteiden käsittelyn tärkein periaate on lempeys itseä ja omia tunneprosesseja kohtaan. Kunnianhimoiset tavoitteet kannattaakin heittää romukoppaan. Niiden sijasta sisäiselle prosessillesi antautuminen ja rehellinen itsereflektio puhdistavat sinua enemmän kuin uskotkaan.


Kröhöm... Mitä nämä 8D-meditaatiot™ sitten (tarkemmin ottaen) ovat ja miten juuri sinä pääset hyödyntämään niitä?


Ja mikä tekee juuri 8D-meditaatioista™ niin erityisiä verrattuna muihin meditaatioihin?


Tsekkaathan mistä on oikein kysymys: https://www.marttajemina.com/8d-aanimeditaatiot


Lempein terveisin,


Martta


P.S. Etsitkö vinkkejä meditoinnin aloittamiseen?


Comentários


bottom of page