top of page

Uni ja meditaatio – Kuinka ne liittyvät toisiinsa

Auttaako meditaatio todella nukahtamaan paremmin?


Miten meditaatio auttaa uneen?

Kun luonto nukkuu, mekin haluamme nukkua. Juuri nyt, keskellä pimeintä talvea tarvitsemme eniten unta. Jo pelkkä kaamos saa meidät tuntemaan olomme väsyneiksi mutta kun tämän päälle lisätään arjen kiireet ja suorituspaineet, on stressaava soppa valmis.


Moni kokee ongelmia myös nukahtamisen kanssa ihan vuodenajoistakin riippumatta ja unettomuudesta on valitettavasti tullut uusi kansantauti.


Lääketieteellisten ratkaisujen ohella nukahtamiseen ja unenlaadun parantamiseen on onneksi olemassa myös luomukonsteja.


Unen kokonaisvaltaista merkitystähän tässä tuskin tarvitsee erikseen korostaa. Riittävä uni on meille yhtä tarpeellista kuin vesi ja ravinto. Tässä blogissa avaan sinulle hiukan sitä, miten meditaatio auttaa sinua nukahtamaan paremmin. Kerron myös mitä hyötyä meditaatiosta on unen itsensä kannalta.


meditointi ja nukahtaminen

Kahdenlaista lepoa


Tutkittuani ja harjoitettuani meditaatiota jo kauan olen huomannut, miten vahvasti uni ja meditaatio muistuttavat toisiaan. Jos ajattelemme nukkumista eräänlaisena tajunnan ja ruumiin lepotaukona valveillaolosta, voimme havaita, että meditaatio on hyvin samanlainen mielen ja ruumiin lepotauko arjesta. Itse asiassa samat aivoaallot aktivoituvat sekä unen että syvän meditaation aikana!


Niin unessa kuin meditaatiossa kortisolin eli stressihormonin määrä kehossamme laskee. Firstbeat-mittauksessa 8D-meditaation on myös havaittu auttavan palautumisessa yhtä tehokkaasti kuin varsinaisen nukkumisen! Tiede siis tukee monien henkilökohtaista kokemusta meditaation rentouttavista vaikutuksista. Tärkeintä on kuitenkin se, mitä jokainen meistä kokee meditaation aikana omakohtaisesti ja mitä hyötyjä se tarjoaa kulloiseenkin tilanteeseen.


Itse olen huomannut, että toistojen kautta opitut rutiinit nopeuttavat meditaatiossa tapahtuvaa rentoutumista ja jaan nämä parhaat toimintamallit ja niksit enemmän kuin mielelläni. Kaikkea ei tarvitse aina oppia itse vaivannäön kautta!


Pähkinänkuoressa prosessi on seuraavanlainen;


  1. Kehon rentoutuminen on portti mielen rentoutumiseen.

  2. Mielen rentoutuminen taas johtaa meidät kohti levollista olotilaa.

  3. Levollinen olotila saa meidät nukahtamaan.

Mutta jotta kehomme ja sitä kautta mielemme ensinnäkin rentoutuisivat, saatamme tarvita ulkoista apua esimerkiksi ohjatusta meditaatiosta.


Opastaessani ihmisiä meditaation parissa olen äimistellyt, että niinkin yksinkertaiselta kuulostavat asiat kuin oikeanlainen hengittäminen ja lihasten rentouttaminen ovat yllättävän vaikeita (ja valitettavasti myös harvinaisia) taitoja.


Meditaation lääketieteellisiä ja fysiologisia mekanismeja tutkittuani olen testannut myös, kuinka erilaiset ääniaallot ja suggestiot vaikuttavat keskushermostoomme. Tämän tiedon pohjalta olenkin luonut Suomen ensimmäiset 8D-meditaatiot™.


Vaikka näitä meditaatioäänitteitä onkin tullut tehtyä ajan saatossa valtava ja koko ajan kasvava valikoima, olen saanut erityisen paljon positiivista palautetta juuri rentoutumista, nukahtamista, unen laatua ja selkounitaitoja parantavista äänimeditaatioistani. Tunnenkin syvää kiitollisuutta siitä, että olen voinut auttaa ihmisiä tämän terveydelle tärkeän asian kanssa!


Koska olen voinut auttaa niin monia, tiedän voivani auttaa myös sinua.


Meditate With Martta-jäsenenä saat käyttöösi rajattoman valikoiman 8D-imeditaatioita™, joiden avulla ohjaan sinua kohti höyhensaaria. 😊


Lue lisää Meditate With Martta-jäsenyydestä painamalla tästä.


P.S. 8D-meditaatiot™ tulevat kevään aikana sovellukseen! 📲​Levollisin terveisin,


Martta