top of page

Uni ja meditaatio – Kuinka ne liittyvät toisiinsa?

Päivitetty: 28. elok. 2023

Auttaako meditaatio todella nukahtamaan paremmin?


Miten meditaatio auttaa uneen?

Tiesitkö, että Suomessa esiintyy enemmän unettomuutta kuin muissa Euroopan maissa?

On ihan normaalia, että uni saattaa välillä häiriintyä erilaisissa elämänvaiheissa, mutta noin 12% yli 18-vuotiaista suomalaisista kärsii pitkäaikaisesta unettomuudesta.

Unettomuus - se ei ole mukavaa touhua se!

Ja niin monet lääkitsee itse unettomuutta esim. melatoniinilla...

Olen tehnyt niin aikaisemmin myös itsekin - ja olin totaalisen yllättynyt kun tajusin, että ainiin voihan siitäkin tulla erilaisia haittavaikutuksia 😬

Se voi aiheuttaa sivuvaikutuksina esim: vatsakipua, oksentelua, huimausta ja kuvotusta.

Näiden lisäksi jatkuvassa pitkäaikaisessa käytössä mm. autoimmuunisairauksien, maksavaurion, insuliiniresistenssin, painonnousun ja diabeteksen riski suurenevat.


Melatoniin ja unilääkkeiden ohella nukahtamiseen ja unenlaadun parantamiseen on onneksi olemassa myös luomukonsteja!


Erilaisista pillereistä voi hakea hetkellistä apua unihaasteisiin, mutta pitemmän päälle ne luultavasti vievät tilanteesi ojasta allikkoon.


Tässä blogissa avaan sinulle hiukan sitä, miten meditaatio auttaa sinua nukahtamaan paremmin. Kerron myös mitä hyötyä meditaatiosta on unen itsensä kannalta.


meditointi ja nukahtaminen

Tiesitkö, että tutkimuksien mukaan säännöllisesti meditoivat nukkuvat parempilaatuista unta ja nukahtavat nopeammin?Tutkittuani ja harjoitettuani meditaatiota jo kauan olen huomannut, miten vahvasti uni ja meditaatio muistuttavat toisiaan. Jos ajattelemme nukkumista eräänlaisena tajunnan ja ruumiin lepotaukona valveillaolosta, voimme havaita, että meditaatio on hyvin samanlainen mielen ja ruumiin lepotauko arjesta. Itse asiassa samat aivoaallot aktivoituvat sekä unen että syvän meditaation aikana!


Niin unessa kuin meditaatiossa kortisolin eli stressihormonin määrä kehossamme laskee. Firstbeat-mittauksessa 8D-meditaation on myös havaittu auttavan palautumisessa yhtä tehokkaasti kuin varsinaisen nukkumisen! Tiede siis tukee monien henkilökohtaista kokemusta meditaation rentouttavista vaikutuksista. Tärkeintä on kuitenkin se, mitä jokainen meistä kokee meditaation aikana omakohtaisesti ja mitä hyötyjä se tarjoaa kulloiseenkin tilanteeseen.


Itse olen huomannut, että toistojen kautta opitut rutiinit nopeuttavat meditaatiossa tapahtuvaa rentoutumista ja jaan nämä parhaat toimintamallit ja niksit enemmän kuin mielelläni. Kaikkea ei tarvitse aina oppia itse vaivannäön kautta!


Pähkinänkuoressa prosessi on seuraavanlainen;

  1. Kehon rentoutuminen on portti mielen rentoutumiseen.

  2. Mielen rentoutuminen taas johtaa meidät kohti levollista olotilaa.

  3. Levollinen olotila saa meidät nukahtamaan.

Mutta jotta kehomme ja sitä kautta mielemme ensinnäkin rentoutuisivat, saatamme tarvita ulkoista apua esimerkiksi ohjatusta meditaatiosta.


Opastaessani ihmisiä meditaation parissa olen äimistellyt, että niinkin yksinkertaiselta kuulostavat asiat kuin oikeanlainen hengittäminen ja lihasten rentouttaminen ovat yllättävän vaikeita (ja valitettavasti myös harvinaisia) taitoja.


Meditaation lääketieteellisiä ja fysiologisia mekanismeja tutkittuani olen testannut myös, kuinka erilaiset ääniaallot ja suggestiot vaikuttavat keskushermostoomme. Tämän tiedon pohjalta olenkin luonut Suomen ensimmäiset 8D-meditaatiot™.


Vaikka näitä meditaatioäänitteitä onkin tullut tehtyä ajan saatossa valtava ja koko ajan kasvava valikoima, olen saanut erityisen paljon positiivista palautetta juuri rentoutumista, nukahtamista, unen laatua ja selkounitaitoja parantavista ohjatuista meditaatioistani. Tunnenkin syvää kiitollisuutta siitä, että olen voinut auttaa ihmisiä tämän terveydelle tärkeän asian kanssa!


Koska olen voinut auttaa niin monia, tiedän voivani auttaa myös sinua.


Meditate With Martta-jäsenenä saat käyttöösi rajattoman valikoiman 8D-meditaatioita™, joiden avulla ohjaan sinua kohti höyhensaaria. 😊


Lue lisää Meditate With Martta-jäsenyydestä ja kokeile 8D-meditaatioita ilmaiseksi 7 päivän ajan painamalla tästä.


P.S. 8D-meditaatiot™ ovat saatava myös nykyään sovelluksessa!


Levollisin terveisin,


Martta

unettomuus ja meditaatioComments


bottom of page