top of page

Chakrajärjestelmä – Tietopaketti Sinulle


Mitä chakrat ovat ja miksi ne ovat niin oleellinen tekijä ihmisen hyvinvoinnissa?Ihanaa, että sinut on ohjattu juuri tämän tietopaketin äärelle! 😊 Kuvailen nyt yhden mielenkiintoisimmista työkaluistasi henkisen ja fyysisen hyvinvointisi kehittämiseen. Nimittäin oman chakrajärjestelmäsi.


*Huomioithan, että chakrojen eli energiakeskusten toimintaa ei ole vielä tieteellisesti pystytty todistamaan - kuten ei myöskään esim. tietoisuutta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei chakroissa olisi mitään perää. On nimittäin paljon asioita, joita tiede ei vielä kykene selittämään.


Nauti tämä artikkeli avoimin mielin, pala kerrallaan ja kaikessa rauhassa, vaikkapa teekupposen kanssa. Tietoa nimittäin tulee nyt ja urakalla!


Miten chakrat toimivat?


Energiakeskusten muinainen perinne


Käytännössä jokainen sivilisaatio ihmiskunnan historiassa on etsinyt tapoja löytää henkisiä totuuksia ja näkyvän maailman ylittävää kaikkiallista viisautta. Rauhoittuminen ja sisäiseen maailmaan sukeltaminen on ollut avain niin itämaisiin, shamanistisiin kuin länsimaisiinkin mystisiin traditioihin. Saatatkin yllättyä kuullessasi, että meditaatio on ollut osa myös muinaiskristillistä rukousperinnettä!


Tutkittuani yleisimpiä mystisiä traditioita yllätyin kuitenkin eniten siitä, kuinka samankaltaisia nämä hengelliset perinteet ovat eri kulttuureissa olleet. Jokainen hengellinen traditio on nimittäin alkanut shamanismista ja tätä kautta saatujen yliluonnollisten kokemusten hakemisesta. Ajan saatossa nämä opit ovat kehittyneet järjestelmällisiksi uskonnoiksi, filosofioiksi ja mystisiksi koulukunniksi.


Ymmärtääksemme ihmisen sisäistä energiarakennetta ja sen yhteyttä maailmankaikkeuteen otamme käytännön esimerkin taolaisesta filosofiasta. Taolaisen opin kulmakivi, Tao te ching opettaa meitä kolmesta universaalista energiasta; ching (fyysinen energia), chi (henkinen energia) ja shen (hengellinen energia). Taolaisessa meditaatiossa fyysinen energia jalostetaan henkiseksi energiaksi ja henkinen energia hengelliseksi energiaksi. Tämä on myös ihmisen oman sisäisen jalostumisprosessin kaava!


Kun pureksimme tuota taolaisen perinteen osoittamaa kaavaa, huomaamme miten todenmukainen se on myös länsimaiselta katsantokannalta. Olemmehan tottuneet luokittelemaan olemuksemme fyysiseen kehoon, mieleen ja (jossain, mahdollisesti, ehkä) lymyilevään hengelliseen ulottuvuuteen.


Harmi vain, että olemme tottuneet pitämään näitä piirteitämme toisistaan erillisinä.


Mutta erillisiä ne eivät tosiaankaan ole.


Moderni länsimainen lääketiede on todennut ihmisen ruumiin ja mielen olevan niin linkittyneitä toisiinsa, että niiden tarkkaa rajaa on käytännössä mahdotonta määrittää. Miksi placebo saattaa olla joskus tehokkaampi kuin sairauden hoitoon suunniteltu lääkitys? Miksi koemme ahdistuksen fyysisinä tuntemuksina? Miksi juuri liikunta ja ruokavalio ovat parhaita tapoja pitää myös mielemme virkeänä?


Ja entäpä jos kokeilet itse seuraavaa: Seiso tai istu ryhdikkäästi suorassa ja sano itsellesi jämäkästi: ”Olen itsevarma. Olen voimakas.” Huomaat heti, miten olosi muuttuu varmemmaksi. Voit myös kokeilla laskea leukaasi alas, katsoa hiljaa lattiaan ja sanoa itsellesi: ”Minä en kelpaa”. Eikö olekin masentavaa?


Tämä olikin ensimmäinen harjoitus mielen ja kehon yhteyden löytämiseen. Kerronkin sinulle nyt, miten chakrajärjestelmä liittyy tähän kaikkeen ja miten sen kanssa kannattaa toimia!


Mitä ovat chakrat?


Chakrajärjestelmän ABC


Kuten äsken mainitsinkin, ovat mieli ja keho yhtä. Saatat olla jo tietoinen myös hengellisen energian vaikutuksesta elämässäsi tai otat vasta ensiaskeleitasi henkisellä polulla. Ei syytä huoleen. Tämä ohjeistus toimii niin vasta-alkajalle kuin kokeneellekin meditoijalle!

Tästä lähtien kuvaan tätä fyysisen kehon, mielen ja hengen muodostamaa kokonaisuutta energiakehoksi.


Energiakehomme on alati päällä oleva järjestelmä, joka on yhtä kuin sinä itse. Sinä siis olet yhtä kuin energiakehosi!


Energiakehossamme virtaa niin fyysisen ulottuvuuden energiaa (mm. sähköimpulssit, hengitys, verenkierto), henkistä energiaa (mieli, ajatukset, tunteet) kuin hengellistä energiaa (hengelliset kokemukset, selväaistiminen, rakkaus). Riippumatta siitä tiedostatko nämä energian eri muodot, ne virtaavat koko ajan kehossasi, varpaista päälakeen.


Energiakehossasi sijaitsee seitsemän päächakraa eli energiakeskusta, jotka ovat sijoittuneet tasaisin välein selkärankasi ja pääsi alueille. Tällä tavoin ne ovat myös olennainen osa keskushermostoa ja niiden kautta voit stimuloida niin fyysistä kuin mentaalistakin kehoasi. Voit ajatella niiden olevan kuin seitsemän patoa, jotka on aseteltu jokeen. Mikäli ne kaikki ovat kiinni, ei vesi virtaa. Mikäli ne kaikki avataan, kulkee vesi koko joen matkalta täydellä voimallaan.


Harmonia löytyykin siitä, että kaikki päächakrat ovat tasapainossa eikä mikään niistä ole jumissa tai yliaktiivinen.


Päächakrojen lisäksi kehossamme on tärkeitä sivuchakroja mm. jalkapohjissa, kilpirauhasessa ja päässä. Meillä on myös kehomme ulkopuolisia chakroja joiden kautta yhdistymme niin maailmankaikkeuteen kuin Äiti Maahan. Keskitymme nyt kuitenkin seitsemään päächakraan. Niiden balansointi nimittäin tasapainottaa myös nuo ”vähemmän tärkeät” chakrat!


1. Juurichakra


Nähdäkseni juurichakra on koko energiakehon tärkein chakra. Tärkein nimeomaan siksi, että yhdistyt Maa-planeettaan juurichakrasi kautta ja koska se määrittää monia peruselintoimintojasi.